Пальмова олія: користь і шкода

Багато вважають, що вживання пальмової олії може заподіяти шкоду здоров’ю, але це не зовсім так. Ми постаралися розібратися, у чому полягають основні шкоду і користь даного продукту.

Виробництво

Сьогодні основним виробником і постачальником пальмової олії на світовий ринок є Малайзія. Щороку в цій країні виробляється більше 17 мільярдів літрів продуктів з плодів олійних пальм. Обсяги промислу вражають, якщо врахувати, що для отримання однієї тонни цього рослинного жиру потрібно переробити більше п’яти тонн плодів.

Спочатку «пучки» пальмових горіхів, які ростуть на висоті декількох десятків метрів, знімають вручну ножами на дуже довгих палицях. Кожен такий пучок вкритий гострими шипами і важить близько 30 кілограм. Потім пучки відправляють на виробництво і обробляють: стерилізують парою, очищають від оболонок, тиснуть пресом — отримують червоне пальмове масло.

Взагалі в плодах пальмового дерева є два види масла: в соковитій м’якоті плоду і великої білої кісточці. Ці жири розрізняються за хімічним і фізичним властивостям і по-різному використовуються у харчовій і хімічній промисловості. Так як розділити їх на початковому етапі не представляється ніякої можливості, червоне масло проходить через фракційний апарат, який розділяє жир на рідкий олеїн (температура плавлення 19-24 °C), що підходить, наприклад, для смаження продуктів, і більш щільний стеарин (температура плавлення 47-54 °C), що використовується в кондитерському виробництві і в хімічній промисловості. Весь вітамін А міститься у деревній м’якоті плоду і він переробляється окремо від ядра плода. Тож найдешевші сорти звичайного пальмової олії не містять в собі вітаміну А, т. к. весь вітамін був перероблений для високоякісного “червоного” пальмового масла.

Користь

Насичений колір пальмової олії пояснюється високим вмістом натурального каротину, що міститься в деревних волокон плода, в ньому зберігається велика частина корисних речовин: токофероли, токотрієноли, кофермент Q10, вітаміни E і A. Як і будь-які інші масла рослинного походження, воно не містить холестерин.

Воно стійке до утворення трансжирів при нагріванні, і навіть в радянський час воно використовувалося в кондитерському виробництві, але в найменших масштабах. Секрет популярності цього жиру в наш час простий: воно не впливає на смак продуктів, т. к. не має смаку і запаху, його виробництво економічно вигідно — олійні пальми дають два врожаї в рік без особливого догляду. Сьогодні пальмова олія використовується для приготування спеціальних кулінарних жирів, які широко застосовуються в кондитерському виробництві як замінники молочного жиру і еквіваленти масла какао.

Шкоду

Головним аргументом на користь шкоди пальмової олії вважається високий відсоток вмісту насичених жирів, які призводять до розвитку серцево-судинних захворювань. Наприклад, пальмітинова кислота може посилювати природну генерацію холестерину самим організмом людини. Але це ж речовина містяться і у тваринних жирах, і так само може нашкодити при вживанні у великій кількості. Максимальна денна порція пальмового масла – 80 грам, але це за умови, що не їли інші продукти, що містять жирні кислоти: вершки, м’ясо, яйця, шоколад і сало.

Исользование в хімічній промисловості

85% малазійського пальмової олії застосовується в харчовій промисловості, і лише 15% припадає на хімічну. Пальмову олію використовують для виробництва мила, шампунів, косметики, мастильних матеріалів і навіть біопалива. Багато відомі косметичні компанії додають пальмову маслов крему для догляду за сухою і в’ялою шкірою особи і лосьйони для тіла. При частому використанні пальмова олія повертає шкірі пружність і еластичність, що дає тонізуючий і заспокійливий ефект, а також сприяє набуттю рівного і красивого загару.

Источник: gastronom.ru

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *